• Sverker Ågren svarar om KdS och vården

    Mitt korta inlägg på Stora Torget i Sundsvall förra veckan väckte debattlusten hos socialdemokraten Birgitta Henriksson, som fått ett inlägg (även undertecknat av Sig Andersson som jag inte såg till på torget) publicerat den 16/8 i Örnsköldsviks Allehanda. Det trista anslaget om påstådd självgodhet etc. hos mig och KdS är inget nytt. Jantelagen ska tydligen gälla även oss politiker? Visst är det så att KdS med mycket höga ambitioner inom vården, inte alltid nått upp till målen. Det erkänner jag gärna. Men våra framgångar håller jag inte tyst om!

    BH tycker att jag borde redovisa regeringens indragningar av pengar från landstingen. Svar: Regeringen drog 1992 in 7,5 miljarder från kommuner och landsting. Personligen tycker jag att KdS var lite för snabba att gå med på detta. Med sedan dess är indragningarna små och genomsnittligt mindre än de som skedde under de socialdemokratiska regeringsåren 1982-1991. Siffror talar sitt tydliga språk. De tre senaste åren har verksamheten i Landstinget Västernorrland lämnat totalt drygt 1,1 miljarder i överskott! Även efter avskrivningar är resultatet mycket bra. Problemet med ekonomin är den ökande pensionsskulden, inte husläkarreform, förändrade statsbidrag eller ens skattebetald fri etablering! (KdS vill för övrigt att etableringslagen omprövas.)

    Det borde kännas lite tomhänt av (s) att kritisera indragna statsbidrag utan att ens föreslå att nivåerna återställs. De har accepterat indragningarna i efterhand. Dessvärre ser framtiden än mer dyster ut: Göran Persson har sagt att landsting och kommuner inte får ökade resurser vid ett regimskifte. Bengt Holgersson, ledande landstingspolitiker anser inte heller att resurserna till vården är något problem. Tvärtom! anser jag och hävdar att (s) tunnar ut resurserna i vårt eget landsting. Hur då? Ja, röster (s) emot KdS förslag om 121 miljoner kr i utökade resurser till hälso- och sjukvården 1995-1997 blir sparkraven större och indragningarna mer kännbara. Personal och patienter måste ha chans att bedöma varje partis förslag på sina egna meriter. Det gäller oavsett partiets storlek. Inte ens i landstinget Västernorrland får (s) igenom ett krav utan stöd från något annat parti! KdS, som med fem mandat fått igenom flera viktiga förslag, är ett starkt alternativ för alla som värnar om humanitet och kvalitet i hälso- och sjukvården.

    Sverker Ågren

    Till Örnsköldsviks Allehanda Insändarsidan 1994-08-16:
    ”Jag vill lämna följande svar på en insändare den 16 augusti, som innehöll ett tydligt angrepp mot mig”


    Ekonomi/skatter | husläkarreform · pensionsskuld · Socialdemokraterna · statsbidrag · Sverker Ågren