• Interpellationssvar: Angående AT-tjänstgöring för sjuksköterskor

    23 februari 2016
    Svar på interpellation från Mona Hammarstedt (KD) angående AT-tjänstgöring för sjuksköterskor.

    Idag utexamineras ca 4 000 sjuksköterskor och ca 2 000 specialistsjuksköterskor i landet varje år enligt Sveriges Kommuner och Landsting och Universitetskanslerämbetet. Landstinget arbetar såväl långsiktigt som kortsiktligt för att säkra kompetensförsörjningen. Försörjningen av allmän- och specialistsjuksköterskor är prioriterad och sker i nära samverkan med närliggande universitet, inte minst vad gäller utbildningens innehåll. Det behov som finns idag av allmänsjuksköterskor försvåras av att Mittuniversitetet beslutat att inte längre bedriva sjuksköterskeutbildning i Sollefteå, vilket ger landstinget och närliggande kommuner ett svårt rekryteringsläge.

    I landstingets personalförmåner återfinns idag studielön för tillsvidareanställd personal som vidareutbildar sig inom bristyrkesområden, möjlighet till avbetalning av studielån, rekryteringsbonus, flyttbidrag och pendlingsersättning. Som arbetsgivare uppmuntrar och delvis finansierar landstinget därmed sjuksköterskor som önskar vidareutbilda sig på specialistnivå och nyttja rätten till tjänstledighet för att studera, någonting som ligger i båda parters intresse.

    Den fördjupade introduktionen för nyutexaminerade sjuksköterskor, FINNS, gick i drift hösten 2015 och pågår tom maj 2016 vilket gör att det är för tidigt att utvärdera ännu. Vid utvärderingen kan förbättringsområden identifieras så att FINNS kan bli ett etablerat program som utvecklas med hjälp av sjuksköterskorna själva.

    AT-tjänstgöring för läkare är någonting som planeras tas bort och istället ersättas med verksamhetsintegrerat lärande vilket går i linje med landstingets satsning på fördjupad introduktion för sjuksköterskor. Det finns alltså inga planer på att införa AT-tjänstgöring för nyutexaminerade sjuksköterskor.

    Det pågår åtgärder inom tre olika områden för att förbättra arbetsvillkoren för sjuksköterskor med flera personalgrupper inom vårt landsting:

    • Kompetenstrappor, ett arbete som pågått under cirka ett år och hittils inriktats på specilistsjuksköterskor. Denna modell ska utvidgas till andra personalkategorier, såsom allmänsjuksköterskor och undersköterskor.
    • Kompetensväxnling, d v s att organisera arbetsfördelningen så att vi har rätt personalkategori på varje arbetsuppgift. I december 2013 fattade HSN beslut om detta. I juni 2015 redovisades två exemel på genomförd väling. Därefter har HSN beställt fortlöpande rapportering. Hittils har växlingen mest genomförts mellan sjuksköterskor och undersköterskor på vårdavdelningar. Ett mera systematiskt arbete har nyligen påbörjats, med stöd från FoU-avdelningen.
    • Översyn av tjänstgöringsscheman, vilket till viss del genomförts under 2015 och arbetet fortsätter under 2016.

    Dessa tre områden syftar alla till att förbättra arbetsvillkor och arbetsmiljö för personalen.

    Härnösand den 23 februari 2016
    Ewa Back (S)
    Ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden


    Ovanstående är ett svar på interpellationen AT-tjänstgöring för sjuksköterskor och har diarienummer 16LS1176-1 i Region Västernorrlands diarium.


    Personal | arbetsmiljö · arbetsvillkor · AT-tjänstgöring · bemanning · interpellationssvar · kompetenstrappa · kompetensväxling · Mittuniversitetet · sjuksköterska · Sollefteå · tjänstledighet · undersköterska