• Fel att sparka kompetent sjukhusdirektör

  Den senaste tidens chockbesked avseende ny ledning av Sundsvalls sjukhus har förskräckt oss alla i regionen. Margareta Rödén har i många år varit en respekterad chef, som förutom gedigen medicinsk kompetens även i sitt ledarskap jobbat demokratiskt och verkligen gett berörd personal delaktighet i beslutsprocesser. Hon har också under åren visat goda ekonomiska insikter och såväl förstått besparingskrav i sitt uppdrag som visat medkänsla för personalens oro inför eventuella uppsägningar. Kort sagt har hon varit ett föredöme som chefsläkare – på senare år också ett föredöme som sjukhusdirektör.

  Tanken att ge henne sparken är ofattbar. För att förändringen inte går tillräckligt fort? Hur har det kunnat ske? Det var inte precis förra året som landstinget fick usel ekonomi. Försyndelser under gångna år har på ett förödande sätt passerat ganska obemärkt: bland annat har inte ens vårdstrukturen i länet setts över i jämförelse med befolkningsstrukturen. Majoriteten, S+V, har kört på år efter år och hoppats på det bästa.

  Som kristdemokratiska förtroendevalda i landstinget är vi djupt bestörta över det övergrepp som Ewa Söderberg med stöd av S+V begått och därmed visat oförklarliga och oförsvarliga blottor i sin roll och i sitt styre.

  Ska inte kompetens, demokratiskt ledarskap, ekonomisk åtstramning enligt uppdraget – och folks förtroende – styra? Ska en medicinskt dåligt bevandrad konsult bättre kunna ge god ekonomi långsiktigt i ett länssjukhus med patienter från hela länet? Vi tror absolut inte det.

  Vi har inte råd att förlora kompetenta chefer: en sjukhusdirektör som Margareta Rödén eller en landstingsdirektör som Sara Ekström. Vårdens kvalitet är i fara.

  Dessutom förvånade det oss storligen att S+V på senaste landstingsmötet inte ens ville stödja en angelägen utredning om länets vårdstruktur i förhållande till befolkningsstrukturen, ett förslag den här gången lagt av Folkpartiet.

  Berit Andersson (KD), Sundsvall
  Mona Hammarstedt (KD), Fränsta
  Roger Boork (KD), Timrå
  Ledamöter i landstingsfullmäktige

  Ekonomi/skatter · Ledning/styrning · Specialistvård | Berit Andersson · chef · ekonomi · Mona Hammarstedt · Roger Boork · strukturförändring · uppsägning