• Prioritera polisens utbildning

  Förra veckans polisingripande mot en 20-årig man med funktionsnedsättning gör mig och andra enormt berörda. Många är det idag som mår väldigt dåligt – anhöriga – vänner – poliserna som närvarade – kollegor till dessa.

  Polisförbundets tillförordnade ordförande Christer Palmkvist säger till Sveriges Radio: ”Polisen är inte utbildad att hantera den typen av situationer med personer med utvecklingsstörning”.

  Han säger också att det finns en tydlig förbättringspotential. Jag kan inte annat än hålla med efter denna händelse.

  Att vara polis innebär att man aldrig riktigt vet vad ett larm eller en utryckning kan innebära. Utbildning och vidareutbildning måste därför snarast prioriteras för denna yrkesgrupp och den ska genomföras årligen.

  Kunskap är både en färskvara och en kompetens. Polisen är en viktig samhällsfunktion, men de måste få rätt redskap att utföra sitt arbete för att vi alla, även poliserna, ska kunna känna sig trygga.

  Min förhoppning nu är att ansvariga lyssnar till Christer Palmkvist och också tar till sig den kunskap som finns hos bland annat Föreningen för utvecklingsstörda barn, unga o vuxna (FUB) och Riksförbundet för social o mental hälsa (RSMH)

  Gunlög Jacobsson
  Kristdemokraterna Sollefteå/Ramsele
  Kandidat till Riksdag, Region Västernorrland samt Kommun


  Polis | Gunlög Jacobsson · insändare · trygghet


  Bilden överst: Polishögskolan i Umeå. Foto av Xanor på Wikimedia Commons CC0 1.0).