• Sverige behöver bli ett tryggare och schystare land att leva i

  I stort sett dagligen rapporterar medierna om brott som begåtts utan att någon har gjort något för att gripa in och avbryta den pågående gärningen. Vittnen står passiva och låter våldtäkten eller misshandeln fortgå. Det är en skrämmande bild av dagens Sverige. Ingen bryr sig. Ett sådant samhälle vill vi kristdemokrater inte ha.

  Vi vill ha ett större ansvarstagande, större solidaritet och mer medmänsklighet. Ett steg mot att nå detta är att införa en civilkuragelag som ger ökad drivkraft att handla för att hjälpa.

  Vi vill ha en lag där var och en förväntas agera utifrån den egna personliga förmågan. Det kan handla om att ropa på hjälp eller att ringa polisen när man ser ett brott begås. De flesta av oss har idag en mobiltelefon i fickan och det är inte svårt att ringa 112 för att tillkalla polisen. Ändå görs detta alltför sällan. Tänk för en sekund att det är du som blivit överfallen och ligger på trottoaren och får ta emot en skur av sparkar. Innan du förlorar medvetandet hinner du uppfatta att det står en grupp och tittar på. Skulle inte du då vilja att de på något sätt ingrep för att rädda dig?

  Tvärt emot vad vissa ledarskribenter och bloggare hävdar kommer det inte att krävas att vi ska riskera liv och lem, bara att försöka göra något utifrån vår förmåga. I en undersökning som Synovate Temo gjorde i maj är 66 procent positiva till en civilkuragelag och skulle känna sig tryggare om vi hade en sådan lag.

  Sverige behöver bli ett ännu tryggare och schystare land att leva i. Det blir tryggare om vi bryr oss.

  Lars Lindén, riksdagsledamot (kd) från Västernorrland


  Trygghet | civilkurage · Lars Lindén