• KD ger svar om apotek och pensionärskritik: ”Fortsätter att sprida myter”

  Apoteksmonopolet infördes 1970 av regeringen Palme bland annat som en eftergift åt vänsterflygeln inom (S) och vpk. Den fria världen var då allvarligt utmanad av Sovjetsystemet som utvecklat kärnvapen, hade världens starkaste försvar till numerären, startade rymdkapplöpningen och vann medaljligan i OS med hjälp av samma statliga läkemedelsindustri som var leverantör till deras statliga apotek.

  När monopolet upphävdes 2009 var situationen en annan. Sovjetsystemet hade visserligen gått i...

 • Apoteksmarknaden måste reformeras!

  I en insändare i ÖA den 16 april försöker företrädare för PRO i Ångermanland, med tydliga (s)-argument, att skrämma slag på läsarna. I Sverige finns endast ett nattöppet apotek. Det ligger i centrala Stockholm, inte i Örnsköldsvik. Alla som bor någon annan stans får snällt vänta på att få sin medicin, även om man behöver den efter klockan 18 eller före klockan 10 en vardag. Sverige har dessutom ett mycket lågt antal apotek per invånare jämfört med övriga länder i Europa.

  Detta vill reg...

 • Interpellation: E-recept på läkemedel – kan det inte användas mer?

  Tidningen Computer Sweden skrev 20 april 2005 att e-recept nu passerat en miljon. 45 % av förstagångsrecept överförts nu elektroniskt. Apotekets mål är att nå 80 % inom fem år. Beräkningar visar att en läkare som överger pappersblanketter till förmån för den elektroniska varianten, vinner i genomsnitt 100 arbetstimmar per år. Fördelen med e-recept är tidsbesparingar både för vården och Apoteket och dessutom ökad säkerhet. Det förekommer att recept kräver direkt kontakt mellan Apoteket och för...