• Ofrivillig ensamhet – ett samhällsproblem som vi måste ta itu med

    Tänk dig att du vaknar upp och du går och lägger dig och däremellan har du ingen kontakt med andra människor. För vissa är det scenariot helt okej eller till och med önskvärt medans för andra är det som att leva i en mardröm. Den ofrivilliga ensamheten har blivit ett av våra största samhällsproblem där 100 tusentals människor i alla åldrar tillbringar nästan all sin vakna tid i ensamhet mot deras vilja.

    Ofrivillig ensamhet har i studier visat en enorm merkostnad vad gäller vård- och om...

  • Den svenska ensamheten kan brytas – satsa mer på äldreboenden och social aktivitet på recept

    13 procent av svenskarna har ingen nära vän som de kan prata med om vad som helst, enligt SCB. Det innebär att i Sundsvalls kommun bor ungefär 13 000 personer som saknar en nära vän.

    Antalet deltagare på en begravningsgudstjänst har halverats sedan 1990, och allt fler begravs utan en enda vän eller anhörig närvarande. 300 000 svenskar bedöms vara socialt isolerade, senast SCB mätte detta. Den ofrivilliga ensamheten är ett samhällsproblem som slår brett, drabbar i alla åldrar, alla samh...

  • Pilotprojektet Kultur på recept glömdes (medvetet?) bort

    I en interpellation till Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämndens (FPTN:s) ordförande ställer Mona Hammarstedt frågor kring fysisk aktivitet och kultur på recept.

    När det gäller fysisk aktivitet på recept så efterfrågas vad som görs för att öka antalet förskrivningar. Som svar fick vi att Landstinget Västernorrland är bäst på att förskriva fysisk aktivitet av de fyra nordligaste länen och att antalet förskrivningar ökat med 20 procent senaste året.

    Det är ju bra men när ma...

  • Interpellation: Fysisk aktivitet och kultur på recept

    Interpellation till Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämndens ordförande

    Fysisk aktivitet på recept

    Fysisk aktivitet på recept och är en arbetsmetod för att främja fysisk aktivitet. Det innebär att man ger individanpassade skriftliga råd kring fysisk aktivitet på en receptblankett.

    Det kan vara alltifrån egna aktiviteter såsom att göra promenader och stavgång, cykling, simning eller kanske trädgårdsarbete till arrangerade gruppaktiviteter såsom vattengymnastik eller att trä...

  • Svar på interpellation om e-recept på läkemedel – kan det inte användas mer?

    Ewa Söderberg, ordförande i hälso- och sjukvårdsdelegationen, lämnade följande svar på Emil Sydhages interpellation om e-recept på läkemdel – kan det inte användas mer:

    I Västernorrland skickades 65 % av förstagångsrecepten från primärvården elektroniskt under april månad 2005, att jämföra med riksgenomsnittet som under månaden uppgick till 48 %.

    Kvalitetssäkringen i alla led inom e-receptöverföringen till apoteken är för närvarande inte optimal (det finns brister både hos...

  • Interpellation: E-recept på läkemedel – kan det inte användas mer?

    Tidningen Computer Sweden skrev 20 april 2005 att e-recept nu passerat en miljon. 45 % av förstagångsrecept överförts nu elektroniskt. Apotekets mål är att nå 80 % inom fem år. Beräkningar visar att en läkare som överger pappersblanketter till förmån för den elektroniska varianten, vinner i genomsnitt 100 arbetstimmar per år. Fördelen med e-recept är tidsbesparingar både för vården och Apoteket och dessutom ökad säkerhet. Det förekommer att recept kräver direkt kontakt mellan Apoteket och för...

  • Svar på interpellation angående subventionering av preventivmedel

    Sverker Ågren ställer i en interpellation frågor om subventionering av preventivmedel.

    Vi har alltför många aborter, ökningen är dock inte lika påtaglig inom Västernorrland som i övriga landet.

    Inom Landstinget Västernorrland har stora utbildnings- och informationsinsatser gjorts. Dels i landstingets egen regi, dels genom samarbete med andra myndigheter.

    Det abortförebyggande arbetet kan ej ses som en enskild fråga utan måste kombineras med insatser för att minska spridni...