-
Hjälp vården i framtiden – satsa på folkhälsa nu!
Nu måste folkhälsan bli ett prioriterat område i Region Västernorrland. Kristdemokraterna efterlyser mer politisk vilja och handlingskraft hos den politiska S-M-L-majoriteten i regionen.
För att minska trycket på vården när gruppen äldre blir allt större så är ett strukturerat och långsiktigt arbete för bättre folkhälsa av stor betydelse. Ett minskat tryck på vården ökar tillgängligheten och förbättrar regionens ekonomi.
Livsstilsmedicin Österåsen är en av satsningarna som behöv...
-
Ingen jämlik vård för de med psykiska problem
I en interpellation av Mona Hammarstedt till Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande om det akuta läget med den psykiska ohälsan ställdes frågor om vad som görs i länet i den kris som nu föreligger och om något hänt i frågan om Första hjälpen till psykisk hälsa.
Vi fick veta att samarbetet mellan BUP och kommunernas skolor stärkts men att bemanningen ser väldigt olika ut mellan BUP:s olika mottagningar i länet. Något aktivt arbete för att färbättra bemötandet i vården för människor med...
-
Interpellation: Det akuta läget med den psykiska ohälsan
I slutet av december kom Socialstyrelsens med en rapport om ” Utvecklingen av psykisk ohälsa bland barn och unga vuxna”.[1] Rapporten, som den senaste tiden diskuterats mycket i media visar att den psykiska ohälsan har ökat dramatiskt i Sverige de senaste åren. Ökningen är särskilt stor bland unga vuxna och har lett till kraftigt växande köer till att få vård och behandling.
I Västernorrland fick endast 40 procent en första bedömning inom 30 dagar under 2017.[2] Det är tredje sämst i S...
-
Utbilda i första hjälpen till psykisk hälsa
Det är med oro man läser i media om den psykiska ohälsans utbredning i länet. Undersökningar visar att tre av fyra i Sverige har själv upplevt eller vet någon som lever med psykisk ohälsa. Trots detta diskrimineras många människor dagligen.
Människor med psykisk ohälsa har också svårare att söka vård vilket leder till högre dödlighet i folksjukdomar såsom cancer, hjärtinfarkter och stroke. Psykisk ohälsa kan också leda till självmordsförsök och självmord. Antalet självmord i Västernorr...
-
Motion: Första hjälpen till psykisk hälsa
Undersökningar visar att tre av fyra i Sverige har själv upplevt eller vet någon som lever med psykisk ohälsa. Trots detta diskrimineras många människor dagligen. Människor med psykisk ohälsa har också svårare att söka vård vilket leder till högre dödlighet i folksjukdomar såsom cancer, hjärtinfarkter och stroke. Psykisk ohälsa kan också leda till självmordsförsök och självmord. Antalet självmord i Västernorrlands län 2014 var 32.
Ett sätt att möta detta är att använda sig av Första hj...
-
Vem ser mig när jag mår dåligt?
I dag strävar vi efter att känna lycka, att vara lyckliga. Framgång är lycka. I media får vi tips hur vi ska nå dit eller hur vi ska göra för att uppleva detta tillstånd. Resor, renoveringar, kroppsjusteringar, personlig utveckling, ja allt för att känna sig lycklig. Vad händer om man inte känner sig lycklig, är det okej? Har man då misslyckats?
I kontrast mot denna strävan är statistiken gällande unga tjejers ohälsa. Över hälften av alla 15-åriga tjejer känner sig nere minst en gång i...