-
Ofrivillig ensamhet är ingen privatsak – dags att kraftsamla
Ofrivillig ensamhet är ett växande samhällsproblem och gör sig särskilt påmind under högtider. En halv miljon svenskar från 16 år och uppåt lider av en ensamhet de inte själva valt.
För den enskilde som drabbas följer en rad negativa hälsoeffekter. Den som lever utan nära släkt, vänner eller ett betydelsefullt socialt nätverk, riskerar inte bara att drabbas av depression utan också av försämrat immunförsvar. Den kroniska stress och nedstämdhet som blir konsekvensen av ofrivillig ensam...
-
Så hjälper vi de bortglömda barnen
För de barn som lever i utsatthet kan 10 veckors sommarlov vara en evighetsväntan på att skolan ska börja igen. För många innebär sommarlovet en oro att vara hemma med en förälder som dricker för mycket eller är våldsam. En kurrande mage då man inte kan räkna med dagens skollunch. En enformig vardag då det varken finns pengar till bussen eller friluftsbadet. Dessa familjer och barn behöver extra omsorg nu och Kristdemokraterna har konkret politik för att förbättra situationen.
Vi föres...
-
Trygghet skapas i familjen – så kan barns psykiska ohälsa minska
Oavsett hur familjen ser ut så är vi övertygade att den långvariga och nära gemenskapen som familjen innebär är den plats där trygghet skapas, skriver Liza-Maria Norlin.
Familjen är den allra viktigaste gemenskapen. Oavsett hur familjen ser ut så är vi övertygade att den långvariga och nära gemenskapen som familjen innebär är den plats där trygghet skapas.
Tryggheten man känner i den lilla gemenskapen tar man sedan med sig ut i de stora gemenskaperna och samhället. Hemmiljön, fa...
-
Ta den psykiska ohälsan bland unga på allvar
Dessa insatser som vi föreslår skulle göra skillnad, men kan inte ersätta att barn har närvarande vuxna att anförtro sig åt när de mår dåligt.
Det handlar i första hand om föräldrar, som både behöver känna att de har en viktig roll och ges bättre förutsättningar att orka med.
Att kombinera arbete och familjeliv är tufft, speciellt om ens barn inte mår bra.
Föräldrar kan i en sådan situation behöva verktyg och rådgivning varför vi vill göra det obligatoriskt för kommunerna...
-
Vem ser mig när jag mår dåligt?
I dag strävar vi efter att känna lycka, att vara lyckliga. Framgång är lycka. I media får vi tips hur vi ska nå dit eller hur vi ska göra för att uppleva detta tillstånd. Resor, renoveringar, kroppsjusteringar, personlig utveckling, ja allt för att känna sig lycklig. Vad händer om man inte känner sig lycklig, är det okej? Har man då misslyckats?
I kontrast mot denna strävan är statistiken gällande unga tjejers ohälsa. Över hälften av alla 15-åriga tjejer känner sig nere minst en gång i...