-
Nu tar vi första steget mot ett ökat statligt ansvar för vården
Kristdemokraterna går från ord till handling. Alldeles för många patienter och även personal har kommit i kläm i den sjukvårdsorganisation som Sverige dras med sedan 1800-talet. Nu tas det första steget i vad som kan bli den största organisatoriska förändringen av svensk sjukvård sedan 1862. Socialdepartementet skriver i dessa dagar direktivet för den utredning som ska se över hur det statliga ansvaret för vården kan utökas. Bakom detta arbete finns ett dokumenterat behov.
Den medicins...
-
Kvinnors hälsa och vård måste flyttas högre upp på agendan
Smärta, obehag, lidande och rädsla. Det är vardag för många kvinnor runt om i Sverige. Det beror på att kvinnosjukdomar och andra åkommor som främst drabbar kvinnor, länge har varit underbeforskade, underdiagnostiserade och underbehandlade. Dessutom är det främst bland kvinnor och flickor som den psykiska ohälsan har ökat de senaste åren, även bland flickor så unga som tolv år.
Den sammantagna slutsatsen av allt detta är att kvinnors hälsa och vård måste flyttas högre upp på agendan. D...
-
Interpellation: Är det här tillgänglig och nära vård
Vid psykisk ohälsa har man sedan ett antal år kunnat söka hjälp hos privata aktörer till samma kostnad som ett besök i den regiondrivna vården. De långa väntetiderna har därför hållits nere genom att många fått hjälp hos privata aktörer.
Från och med den 1 september gäller ett nytt avtal. Det nya avtalet innebär att den valmöjlighet som funnits nu slopats och flera privata aktörer som inte fick ha kvar avtal med regionen kan tvingas lägga ner. För de allra flesta av länets invånare så ...
-
Ge familjer mer makt
Så fort jämställdhet hamnar på tapeten är många politikers första instinkt att komma med pekpinnar om hur människor ska leva sina liv. Det gäller särskilt frågor som rör familj och arbetsliv. Då förväntas alla familjer – oavsett förutsättningar och önskemål – prioritera exakt likadant utifrån en statligt förutbestämd mall.
Det är fel väg att gå. Vi vill ge människor mer makt över sina liv, inte mindre.
Därför behöver dagens stelbenta system bli mer flexibelt. Idag tvingas männis...
-
Sluta förminska kvinnosjukdomar
Ta en värktablett. Slappna av. Sluta stressa! Den typen av bemötande är alldeles för vanligt när man söker hjälp för medicinska besvär som enbart drabbar kvinnor: exempelvis endometrios, lipödem, PCOS eller PMDS.
Många kvinnor upplever att de inte tas på allvar utav vården när de vänder sig dit med en ”kvinnosjukdom”. Gällande en del sjukdomar som drabbar såväl män som kvinnor ser kvinnors symtom och förlopp dessutom annorlunda ut, vilket gör att de ibland inte upptäcks.
Det mås...
-
Så löser vi de riktiga jämställdhetsproblemen
Vänsterfeminismen har fastnat i sina ogreppbara teorier. Den tar inte hänsyn till de problem som verklighetens kvinnor möter i sin vardag.
Ett av de stora problem som många flickor och kvinnor brottas med idag är psykisk ohälsa, något som har blivit allt vanligare.
Det börjar redan i ung ålder. Flickor i åldern 12-18 mår sämre och är mindre nöjda med sig själva än pojkar. Även förskrivningen av psykofarmaka ökar bland unga tjejer. Samma mönster syns i arbetslivet. Sjukskrivnings...
-
Ingen jämlik vård för de med psykiska problem
I en interpellation av Mona Hammarstedt till Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande om det akuta läget med den psykiska ohälsan ställdes frågor om vad som görs i länet i den kris som nu föreligger och om något hänt i frågan om Första hjälpen till psykisk hälsa.
Vi fick veta att samarbetet mellan BUP och kommunernas skolor stärkts men att bemanningen ser väldigt olika ut mellan BUP:s olika mottagningar i länet. Något aktivt arbete för att färbättra bemötandet i vården för människor med...
-
Interpellation: Det akuta läget med den psykiska ohälsan
I slutet av december kom Socialstyrelsens med en rapport om ” Utvecklingen av psykisk ohälsa bland barn och unga vuxna”.[1] Rapporten, som den senaste tiden diskuterats mycket i media visar att den psykiska ohälsan har ökat dramatiskt i Sverige de senaste åren. Ökningen är särskilt stor bland unga vuxna och har lett till kraftigt växande köer till att få vård och behandling.
I Västernorrland fick endast 40 procent en första bedömning inom 30 dagar under 2017.[2] Det är tredje sämst i S...
-
Värdighet i vården måste prioriteras högre
Mona Hammarstedt har i en interpellation ställt frågor kring hjälpmedel där brukare fått vänta orimligt länge på att få saker ordnade. Det hela måste ha någon orsak och efterfrågas om det finns brister i kommunikation/uppföljning/ansvarsfördelning mellan hjälpmedelscentralen och brukaren/beställaren. Om inte har man för små resurser och vad har man för plan för att komma tillrätta med problemet. Samtidigt som det ibland tar alltför lång tid att få hjälpmedel, eller få dem inställda, reparerad...
-
Interpellation: Hjälpmedel till behövande
För att få ett hjälpmedel krävs en individuell behovsbedömning och ett beslut av antingen kommunen eller landstinget om man inte själv ska behöva stå för kostnaderna. Det är inget konstigt med det men däremot blir man fundersam över vad som händer när det hjälpmedlet man fått beviljat behöver bytas, justeras, repareras eller kompletteras.
I media kunde man i slutet av förra året läsa om en äldre kvinna som fick en barnrullstol som ersättare till en rullstol där bromsen gått sönder. Hon...