• Vi vill se en färdplan för framtidens kärnkraft

    Elpriserna i Sverige skenar. Det är framför allt i södra Sverige som priserna slår nya dystra rekord. En av anledningarna är att regeringen i förtid släckte ned Ringhals 1 och 2, vilket skapat brist på planerbar, stabil och leveranssäker el. Vi kristdemokrater varnade tydligt för konsekvenserna av nedläggningen.

    Dock påstår regeringen att Sverige inte har någon elbrist och energiminister Anders Ygeman sa i riksdagen den 14/10 att Sverige inte ”svettas i så hög grad” som övr...

  • Hög tid att prioritera elförsörjningen

    Sverige kommer att uppleva en allt större efterfrågan på el för att möta de behov som en ökad elektrifiering, industriomställning och nya förbrukningsmönster för med sig. Så ser framtiden ut. Hur vi lyckas hantera den utvecklingen är en helt annan fråga.

    Stängningen av kärnkraftsreaktorer de senaste åren medför att delar av Sverige drabbas av effektbrist. Framför allt i södra Sverige ser vi hur man drabbas av nedläggning av energikällor som tidigare gett stabil elproduktion.

    Tro...

  • Kristdemokraterna: Vi tar ansvar för kärnkraften och 400 000 jobb

    En historisk överenskommelse har slutits av fem partier för en långsiktig elförsörjning. Kristdemokraterna har deltagit i de här förhandlingarna med målet att rädda kärnkraften som står för 35 procent av vår elproduktion och jobben för 21 000 personer som är direkt sysselsatta i kärnkraftsindustrin. I och kring vår basindustri finns det runt 400 000 jobb som hänger på kärnkraftens förmåga att producera el.

    Målet att rädda kärnkraften har vi nu nått. Både på kort- och lång sikt. Effekts...

  • Energipolitik med ansvar för trygghet

    För alla oss som är oroade för framtidens miljö och klimat, men också för hur vi ska klara jobben och välfärden, är det ett oerhört viktigt besked som partiledarna för Allians för Sverige gav i torsdags. Regeringen presenterade en överenskommelse som innebär världens högsta ambition för klimatet och en vision där Sverige år 2050 har en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning och inga nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären.

    Klimat- och energipaketet innebär samtidigt som vi tryg...

  • Svar på interpellationer om beredskap vid strålningsrisk

    Svar på Sverker Ågrens (KDS) och Ingvar Byströms (C) interpellationer om landstingets beredskap vid strålningsrisk efter katastrof

    Den fruktansvärda reaktorolyckan i Tjernobyl medförde som känt är att Västernorrland drabbades av det kraftigaste nedfallet av radioaktivt stoft i landet. I dag är vi det enda län som fortfarande efter 8 veckor efter händelsen ännu inte är friklassat.

    KDS-interpellationen innehåller fem frågeställningar.

    1. Vad innebär den ökade radioaktiva st...

  • Interpellation: Hur har Tjernobylkatastrofen påverkat vår hälsa?

    Katastrofen i Tjernobyl visar vilka oöverskådliga skador som kärnkraften kan åstadkomma på både människor och de ekologiska systemen.

    Västernorrlands län, som tillhör de hårdast drabbade länen, upplever något av en tyst vår: Beteshagar står tomma, jordbrukarna våndas och väntar alltmer desperata på besked om ”friklassning”. Gräslög, persilja och nässlor får inte skördas, utan ska skäras bort och läggas på speciell kompost för radioaktivt avfall. De långsiktiga effekterna ka...