• Svar på interpellation om unga kvinnor, aborter och folkhälsa

    Interpellationen överlämnades till Elisabet Strömqvist, ordförande i hälso- och sjukvårdsdelegationen, för besvarande. Elisabet Strömqvist lämnade följande svar på Maude Westmans interpellation om unga kvinnor, aborter och folkhälsa:

    Mot bakgrund av att antalet aborter ökar i Västernorrland och att målet med det förebyggande arbetet är att antalet aborter skall minska bland unga kvinnor frågas i interpellationen om det finns några ekonomiska restriktioner som kan försvåra det förebygga...

  • Interpellation: Unga kvinnor, aborter och folkhälsa

    Landstinget har beslutat att sätta unga kvinnors (upp till 19 år) hälsa i fokus och bland annat minska antalet aborter i den gruppen. Men årets folkhälsobokslut visar att utvecklingen gått i motsatt riktning och vi har en fördubbling av antalet aborter den senaste åtta års perioden (1998-2006) enligt aktuell statistik från Socialstyrelsen! Västernorrland ligger med denna utveckling bland de allra sämsta landstingen i landet.

    Abortlagstiftningen är ibland het fråga i den politiska debat...

  • Svar på interpellation angående subventionering av preventivmedel

    Sverker Ågren ställer i en interpellation frågor om subventionering av preventivmedel.

    Vi har alltför många aborter, ökningen är dock inte lika påtaglig inom Västernorrland som i övriga landet.

    Inom Landstinget Västernorrland har stora utbildnings- och informationsinsatser gjorts. Dels i landstingets egen regi, dels genom samarbete med andra myndigheter.

    Det abortförebyggande arbetet kan ej ses som en enskild fråga utan måste kombineras med insatser för att minska spridni...

  • Interpellation: Kan subventioner av preventivmedel förbygga aborter?

    Till ordföranden i HSD, Alf Wedin (s)

    Om man ser på hur tonårsaborterna utvecklats under 80-talet, kan man konstatera att en minskning skett fram till 1985, varefter antalet aborter åter ökar. 1190 verkar ökningen ha upphört. Året innan ökningen började infördes den s k tremånadersregeln, vilket innebar att kostnaderna för t ex P-piller fyrdubblades. Givetvis kan man inte utesluta att det finns ett samband mellan den höjda kostnaden och det faktum att antalet aborter stigit.

    Tit...

  • Interpellation: Kan du hejda könssorterande fosterdiagnostik?

    Nu börjar de negativa effekterna av fosterdiagnostik bli alltmer påtagliga inom vården. Enligt överläkaren vid Östra sjukhuset i Göteborg, Jan Wahlström, finns det misstankar om att information om kön efter fosterdiagnostik lett till abort även i vårt land. Det finns sedan tidigare uppgifter om sådana effekter efter fosterdiagnostik från bl a Indien och Kina.

    För att följa sekretesslagen måste läkare lämna ut information om kön, om så begärs efter fosterdiagnostik. Men vid Kärnsjukhuse...