-
Vi kommer fortsätta att slåss för varje barns rätt att må bra
Det finns alltför många barn och unga som mår psykiskt dåligt. Vi har 16-åringar som får vänta i över ett halvår på att få kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin (BUP).
Ett exempel på det är ätstörningsvården där många unga får vänta på hjälp. Trots att det för BUP finns en målsättning om en förstärkt vårdgaranti som innebär att barn och ungdomar inte ska behöva vänta mer än 30 dagar på en första bedömning, så är det bara hälften av alla barn som får vård inom 30 d... -
Interpellation: Är det här tillgänglig och nära vård
Vid psykisk ohälsa har man sedan ett antal år kunnat söka hjälp hos privata aktörer till samma kostnad som ett besök i den regiondrivna vården. De långa väntetiderna har därför hållits nere genom att många fått hjälp hos privata aktörer.
Från och med den 1 september gäller ett nytt avtal. Det nya avtalet innebär att den valmöjlighet som funnits nu slopats och flera privata aktörer som inte fick ha kvar avtal med regionen kan tvingas lägga ner. För de allra flesta av länets invånare så ...
-
Köerna till psykiatrin
Psykiatrin i Landstinget Västernorrland och förslaget om att göra Västernorrland till ett speciellt ”invandrarlän” har under det gågna året ofta diskuterats i landstinget. Det är stora och svårlösta frågor som engagerat – och engagerar – många förtroendevalda.
Igen når oss nu budskapet om att situationen inom psykiatrin är allvarlig. Enligt chefsöverläkare Kimmy Lindholm i Sundsvall, som uttalat sig med stort eftertryck i Sundsvalls Tidning, (5 febr) är ”s...
-
Förbättrad psykvård till samma kostnad istället för nedläggning i Örnsköldsvik
Tillsammans med Sjukvårdspartiet och Centerpartiet yrkar Kristdemokraterna i Hälso-och sjukvårdsnämnden på avslag av S+M+L-majoritetens förslag om att lägga ner den psykiatriska avdelningen vid Örnsköldsviks sjukhus.
SJVP, C och KD står också bakom ett yrkande om att regionen ska inrätta ett i Örnsköldsvik baserat så kallat SPOT-team som under vardagar bedriver uppsökande psykiatrisk vård och behålla den psykiatriska avdelningen i Örnsköldsvik som då kan enligt yrkandet kan minskas frå...
-
Hjälp vården i framtiden – satsa på folkhälsa nu!
Nu måste folkhälsan bli ett prioriterat område i Region Västernorrland. Kristdemokraterna efterlyser mer politisk vilja och handlingskraft hos den politiska S-M-L-majoriteten i regionen.
För att minska trycket på vården när gruppen äldre blir allt större så är ett strukturerat och långsiktigt arbete för bättre folkhälsa av stor betydelse. Ett minskat tryck på vården ökar tillgängligheten och förbättrar regionens ekonomi.
Livsstilsmedicin Österåsen är en av satsningarna som behöv...
-
Inspel till en ny målbild i Region Västernorrland
Regionen är på gång att skapa en ny målbild som ska ersätta målbilden från 2016. Det här är Kristdemokraternas idéer, tankar och synpunkter till den nya målbilden insända till regionen den 25 februari 2020.
1 ÖvergripandeNär man är som svagast ska man vara säker på att välfärden är som starkast.
1.1 Ett helhetsperspektiv och patientsäkerhetRegionen står inför stora utmaningar och vi kristdemokrater anser att det är av största vikt att vi jobbar med en målbild som ha...
-
54 miljoner extra till Region Västernorrland – Pengarna ska gå till vården!
En majoritet i riksdagen röstade på onsdagen (19 januari 2020) igenom ett utskottsförslag, framförhandlat mellan KD, M och V, om att utöka det generella statsbidraget till kommuner och regioner med 7,5 miljarder kronor.
För Region Västernorrland innebär detta att innevarande års budget förstärks med ca 54 miljoner kronor. Kristdemokraterna i Region Västernorrland vill att detta tillskott fullt ut användas till förstärkningar inom hälso- och sjukvården i Västernorrland redan under 2020....
-
Första linjens ansvar vård för barn och unga
Första linjens ansvar vård för barn och unga med psykisk ohälsa ligger idag hos primärvården. Det är inte den bästa lösningen med tanke på hur läget är för vården idag, både vad gäller tillgänglighet till vård för barn och unga men också hur belastad vården är i stort. Det finns också en otydlighet idag som innebär att man inte riktigt vet vart man ska vända sig för att få hjälp när man mår dåligt.
Det här uppmärksammade Kristdemokraterna i oktober i en motion till regionfullmäktige. D...
-
Ofrivillig ensamhet – ett samhällsproblem som vi måste ta itu med
Tänk dig att du vaknar upp och du går och lägger dig och däremellan har du ingen kontakt med andra människor. För vissa är det scenariot helt okej eller till och med önskvärt medans för andra är det som att leva i en mardröm. Den ofrivilliga ensamheten har blivit ett av våra största samhällsproblem där 100 tusentals människor i alla åldrar tillbringar nästan all sin vakna tid i ensamhet mot deras vilja.
Ofrivillig ensamhet har i studier visat en enorm merkostnad vad gäller vård- och om...
-
Överför första linjens ansvar för barn och ungas psykiska hälsa
Första linjens ansvar för barn och ungas psykiska hälsa ligger idag hos primärvården. Det är kanske inte är den bästa lösningen med tanke på hur läget är för vården idag både vad gäller tillgängligheten till vård för barn och unga men också hur belastad vården är i stort.
Det ska vara lättsamt att få ett första besök om man mår dåligt. Man kanske inte vill oroa sina föräldrar eller så har man ingen att prata med och då skulle det vara lättare om man visste att på ungdomsmottagningen ta...