• Ge 30 miljoner mer till primärvården – insatserna ska ske på rätt nivå

    Sjukvård Klubban har fallit på höstens sista landstingsfullmäktige där vi har fattat beslut om budget för 2017. Utöver att brottas med underskott har vi ett splittrat län med demonstrationer och en majoritet som håller fast vid en kritiserad linje. Därför är det viktigt att komma ihåg de utmaningar som landstinget står inför. Vi behöver komma tillrätta med underskottet och för det behövs en dialog mellan politik, verksamhet och invånare.

    Vi i Vårdalliansen delar majoritetens utgångspunkt att vården i länet måste organiseras på ett annat sätt för att nå ekonomi i balans. Skillnaden är att vi ser andra lösningar.

    När vården kan göra allt mer för allt fler med nya tekniska lösningar av sjukvård förändras vården i människors närhet. Dialog och kommunikation är därför extra viktigt. Människors synpunkter, idéer och kritik måste tas på allvar och är lika viktiga att kommunicera som politiska förslag och åtgärder. Här har majoriteten (S och MP) inte lyckats.

    För att organisera vården mer kostnadseffektivt och kvalitetssäkert måste vården tillhandahållas på rätt vårdnivå. Vården i Västernorrland är på många håll hårt belastad. Det är bland annat stort tryck på länets akutmottagningar. Vårdcentralerna utgör bästa kompetens för att se hela människan. För att minska trycket på akutmottagningarna behöver primärvården ges förutsättningar att ta emot fler patienter även kvällstid.

    Majoriteten i landstinget pratar ofta om att stärka primärvården, men de ekonomiska resurserna uteblir. Att ge primärvården mer och mer uppdrag utan att öka de ekonomiska resurserna gör att primärvården möjligen klarar sitt uppdrag. Landstingets samlade primärvård är dessutom kraftigt underfinansierad jämfört med övriga skogslän.

    Därför föreslog vi i Vårdalliansen – Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna – att primärvården i Västernorrland skulle förstärkas med 30 miljoner kronor. För att vända patientflödet från akut- och specialistvård till primärvård måste resurser och ny teknik utvecklas och användas. Vår förstärkning till primärvården hade varit ett steg i rätt riktning.

    Vi ville också se en ökad digitalisering av vården. Att utveckla ny teknik och på allvar implementera den i vården är både kostnadseffektiv och patientsäkert. Att därtill stärka patienternas egenvård genom ny teknik ökar patienternas makt och sjukresekostnader kan minskas.

    Västernorrland är i en situation som kräver ett politiskt ledarskap som lyssnar på konstruktiva idéer från såväl medborgare som andra partier samt ett ledarskap som värnar en god kommunikation. Vårdalliansen vill stärka primärvården och ge invånarna valfrihet att välja den vårdcentral som passar dem bäst.

    Per Wahlberg (M)
    Hans Hedlund (C)
    Ingeborg Wiksten (L)
    Mona Hammarstedt (KD)


    Ekonomi-skatter · Primärvård | dialog · egenvård · ekonomi · Mona Hammarstedt · Vårdalliansen