• Gör om och gör rätt, öppna ungdomsrådgivningen i Sundsvall

    Ett och ett halvt år efter stängning av ungdomsrådgivningen ser vi hur situationen för barn och unga blivit allt värre. Den psykiska ohälsan har fortsatt att öka och Västernorrland har landets längsta köer till barn- och ungdomspsykiatrin.

    Samtidigt har pandemin som inneburit isolering, stängda skolor och inställda träningar inte gjort livet enklare för dagens ungdomar.

    Ungdomsrådgivningen var en verksamhet dit unga vuxna i Sundsvall kunde vända sig för att få råd, stöd och vägl...

  • Vårdköerna måste kortas!

    Vid psykisk ohälsa har man under flera år kunnat söka hjälp hos privata aktörer till samma kostnad som ett besök i den regiondrivna vården. De långa väntetiderna har därför hållits nere genom att många fått hjälp hos dessa.

    Den 1 september började ett nytt avtal gälla. Det nya avtalet innebär att den valmöjlighet som funnits nu slopats och att flera privata aktörer tvingas lägga ner sin verksamhet. För många så innebär det mer väntan i en allt längre vårdkö. Det här är mycket oroväckan...

  • Så löser vi de riktiga jämställdhetsproblemen

    Vänsterfeminismen har fastnat i sina ogreppbara teorier. Den tar inte hänsyn till de problem som verklighetens kvinnor möter i sin vardag.

    Ett av de stora problem som många flickor och kvinnor brottas med idag är psykisk ohälsa, något som har blivit allt vanligare.

    Det börjar redan i ung ålder. Flickor i åldern 12-18 mår sämre och är mindre nöjda med sig själva än pojkar. Även förskrivningen av psykofarmaka ökar bland unga tjejer. Samma mönster syns i arbetslivet. Sjukskrivnings...

  • Inspel till en ny målbild i Region Västernorrland

    Regionen är på gång att skapa en ny målbild som ska ersätta målbilden från 2016. Det här är Kristdemokraternas idéer, tankar och synpunkter till den nya målbilden insända till regionen den 25 februari 2020.

    1       Övergripande

    När man är som svagast ska man vara säker på att välfärden är som starkast.

    1.1      Ett helhetsperspektiv och patientsäkerhet

    Regionen står inför stora utmaningar och vi kristdemokrater anser att det är av största vikt att vi jobbar med en målbild som ha...

  • Överför första linjens ansvar för barn och ungas psykiska hälsa

    Första linjens ansvar för barn och ungas psykiska hälsa ligger idag hos primärvården. Det är kanske inte är den bästa lösningen med tanke på hur läget är för vården idag både vad gäller tillgängligheten till vård för barn och unga men också hur belastad vården är i stort.

    Det ska vara lättsamt att få ett första besök om man mår dåligt. Man kanske inte vill oroa sina föräldrar eller så har man ingen att prata med och då skulle det vara lättare om man visste att på ungdomsmottagningen ta...

  • Ingen jämlik vård för de med psykiska problem

    I en interpellation av Mona Hammarstedt till Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande om det akuta läget med den psykiska ohälsan ställdes frågor om vad som görs i länet i den kris som nu föreligger och om något hänt i frågan om Första hjälpen till psykisk hälsa.

    Vi fick veta att samarbetet mellan BUP och kommunernas skolor stärkts men att bemanningen ser väldigt olika ut mellan BUP:s olika mottagningar i länet. Något aktivt arbete för att färbättra bemötandet i vården för människor med...

  • Utbilda i första hjälpen till psykisk hälsa

    Det är med oro man läser i media om den psykiska ohälsans utbredning i länet. Undersökningar visar att tre av fyra i Sverige har själv upplevt eller vet någon som lever med psykisk ohälsa. Trots detta diskrimineras många människor dagligen.

    Människor med psykisk ohälsa har också svårare att söka vård vilket leder till högre dödlighet i folksjukdomar såsom cancer, hjärtinfarkter och stroke. Psykisk ohälsa kan också leda till självmordsförsök och självmord. Antalet självmord i Västernorr...

  • Motion: Första hjälpen till psykisk hälsa

    Undersökningar visar att tre av fyra i Sverige har själv upplevt eller vet någon som lever med psykisk ohälsa. Trots detta diskrimineras många människor dagligen. Människor med psykisk ohälsa har också svårare att söka vård vilket leder till högre dödlighet i folksjukdomar såsom cancer, hjärtinfarkter och stroke. Psykisk ohälsa kan också leda till självmordsförsök och självmord. Antalet självmord i Västernorrlands län 2014 var 32.

    Ett sätt att möta detta är att använda sig av Första hj...

  • Svar på interpellation om hälso- och sjukvård för flyktingar

    Lennart Johansson, ledamot i Hälso- och sjukvårdsdelegationen, lämnade följande svar på Berit Anderssons interpellation om hälso- och sjukvård för flyktingar:

    Flyktinghälsovården i landstinget har till uppdrag att svara för hälso- och sjukvård till asylsökande personer enligt ett avtal mellan staten, Migrationsverket och Landstingsförbundet. Ersättningen sker enligt en kapiteringsprincip.

    Den hälso- och sjukvård som erbjuds är helt enligt det uppdrag Flyktingshälsovården har i r...

  • Interpellation: Hälso- och sjukvård för flyktingar

    I vårt allt mer mångkulturella samhälle finns bland oss en grupp människor ofta skörare och mer utsatta än den stora majoriteten ”trygga svenskar”. Jag åsyftar med detta påstående de flyktingar som i vårt land söker en fristad.

    Efter kanske en både komplicerad och riskabel flykt kan flyktingar som kommer till Sverige vara i stort behov av en hälsoundersökning. Därför har också staten träffat en överenskommelse med Landstingsförbundet att låta ansvaret för asylsökandes sjukv...