• ”Temporära” stängningar – ett nytt lågvattenmärke

  Den 1 januari stänger Hjärtmottagningen i Härnösand. Inte permanent utan ”temporärt” enligt majoriteten S, M och L. I så fall borde det finnas någon ansvarig som arbetar för att öppna verksamheten igen, men nej inte i Västernorrland.

  I en interpellationsdebatt fick vi veta att det går alldeles utmärkt att stänga en verksamhet så här. Då majoriteten anser att det här är en temporär stängning är det ingen utbudsförändring som kräver politiska beslut. Att man saknar en plan med och någon ansvarig spelar tydligen ingen roll alls, det viktiga är att det kallas temporär stängning.

  Stänger man en verksamhet temporärt på riktigt då anser vi att det ska finnas en plan för hur lång stängningen förväntas bli och hur man ska gå tillväga för att kunna öppna igen.

  Sådana här beslut, utan en tidsatt plan, visar möjligen på en total brist på ledarskap och styrning eller så är det här det ultimata beviset på att majoriteten medvetet stänger verksamheter så här för att förhindra möjlighet till insyn och opposition. Regionen behöver inte detta lågvattenmärke i demokrati utan ett starkt ledarskap som står upp för öppenhet och transparens och inte det omvända!

  Henrik Sendelbach (KD)


  Specialistvård | centralisering · demokrati · Henrik Sendelbach · insändare · insyn · kardiologi ·


  Bilden överst av Leif Linding från Pixabay (Pixabay License).